Szczepienia przeciw półpaścowi. Aktualne dane - Djawad, Khairuddin; Amin, Safruddin; Adriani, Anni; Djamaluddin, Widyawati; Kadir, Dirmawati; Muchtar, Sri (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2021)
Półpasiec (herpes zoster) jest chorobą skóry spowodowaną reaktywacją utajonego zakażenia wirusem ospy wietrznej i półpaśca. Choroba pojawia się najczęściej, gdy wraz z wiekiem ulega osłabieniu odporność komórkowa przeciw wirusowi ospy wietrznej i półpaśca, która rozwinęła się podczas pierwotnego zakażenia wirusem wywołującym ospę wietrzną. Półpasiec może powodować różne powikłania, w szczególności neuralgię półpaścową, która stanowi znaczące obciążenie zdrowotne i społeczno-ekonomiczne oraz niekorzystnie wpływa na jakość życia. Jednym ze sposobów ochrony przed półpaścem jest szczepienie. Celem pracy jest przegląd aktualnie dostępnych szczepionek przeciw półpaścowi i ich skuteczności. W artykule uwzględniono szczepionkę zawierającą żywego atenuowanego wirusa, która jest stosowana w profilaktyce półpaśca już od wielu lat, oraz rekombinowaną szczepionkę z adiuwantem.