Pacjenci z objawową niepowikłaną chorobą uchyłkową jelita grubego – postępowanie w gabinecie lekarza POZ - Daniluk, Jarosław (Lekarz POZ, 2022)
Uchyłki okrężnicy, będące uwypukleniami ściany jelita, są jedną z najczęściej stwierdzanych nieprawidłowości w obrębie jelita grubego u pacjentów zgłaszających się zarówno do gastroenterologów, jak i lekarzy POZ. U większości osób pozostają one bezobjawowe, ale u ok. 25% pacjentów rozwinie się choroba uchyłkowa o różnym stopniu nasilenia – od objawowej niepowikłanej choroby uchyłkowej (ONChU) do choroby powikłanej (zapalenie, krwawienie). Do typowych objawów ONChU zaliczamy bóle brzucha, wzdęcia i zmienny rytm wypróżnień. W praktyce lekarza POZ częstym problemem jest różnicowanie pomiędzy ONChU a zespołem jelita drażliwego. Strategia leczenia ONChU obejmuje eliminację zgłaszanych objawów, poprawę jakości życia pacjentów oraz zapobieganie powikłaniom. Zgodnie z aktualnym polskim konsensusem interdyscyplinarnym w terapii ONChU należy zastosować, oprócz modyfikacji stylu życia, dietę bogatą w błonnik rozpuszczalny i rifaksyminę. Pomimo obiecujących wyników leczenia istnieje potrzeba opracowania dalszych badań w celu ustalenia optymalnego schematu terapii, jak również określenia czynników prognostycznych nasilenia choroby.