Child maltreatment – wykorzystania seksualne, fizyczne, emocjonalne oraz zaniedbania jako potencjalny predyktor zachowań suicydentalnych wśród nastolatków – problem nadal aktualny w Polsce - Cepuch, Grażyna; Liber, Patrycja; Kruszecka-Krówka, Agnieszka (Medical Studies/Studia Medyczne, 2022)
W ostatnich dekadach obserwuje się dynamiczny wzrost liczby prób samobójczych i samobójstw także u młodzieży. Nadużycia seksualne, wykorzystywanie fizyczne i psychiczne oraz zaniedbania należą do uznanych czynników ryzyka skłaniających do podejmowania działań samobójczych przez nastolatków. Samobójstwa, będące jedną z najczęstszych przyczyn zgonów, nadal jednak nie stanowią priorytetu w dziedzinie zdrowia publicznego. Celem artykułu jest przedstawienie wybranych predyktorów zachowań suicydalnych młodzieży na podstawie analizy doniesień naukowych z obszaru suicydologii oraz uwrażliwienie personelu medycznego oddziałów ogólnopediatrycznych oraz innych specjalistów pracujących z dziećmi, młodzieżą oraz rodzinami na zagrożenia samobójstwami wśród tej grupy społecznej. Zapobieganie samobójstwom powinno stać się jednym z podstawowych świadczeń ochrony zdrowia, także w odniesieniu do opieki pediatrycznej.