Szczególny typ jatrogennej przetoki tętniczo-żylnej z tętniakowatym poszerzeniem kanału oraz dostępne metody skutecznego leczenia tego powikłania - Kurzawski, Jacek; Zandecki, Łukasz; Piątek, Karolina; Turek, Łukasz; Piątek, Łukasz; Wawak, Magdalena; Sadowski, Marcin (Medical Studies/Studia Medyczne, 2022)
Przedstawiamy serię 5 przypadków jatrogennej przetoki tętniczo-żylnej w nietypowej formie z workowatym poszerzeniem kanału. Trzech pacjentów było leczonych chirurgicznie, natomiast 2 – skutecznie kompresją napływowej części kanału poprzez przezskórną aplikację kleju tkankowego w okolice kanału, co skutkowało ustaniem przepływu w przetoce. Dodatkowe aplikacje kleju tkankowego wykonano, aby uzyskać embolizację komory poszerzonego kanału. Są to pierwsze opisy przypadków, kiedy tego typu powikłanie było leczone małoinwazyjną metodą.