Przydatność wskaźnika kostka–ramię w predykcji powikłań naczyniowych u pacjentów zakwalifikowanych do zabiegu chirurgicznej rewaskularyzacji serca - Froń, Karol (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2022)
Rozległość i długość rany po pobraniu żyły odpiszczelowej do pomostowania aortalno-wieńcowego często implikuje infekcję rany pooperacyjnej (surgical site infection – SSI), co wydłuża proces leczenia i pobyt pacjenta w szpitalu oraz znacząco zwiększa koszty leczenia. Na SSI wpływa wiele czynników. Jednym z nich może być miażdżyca tętnic kończyn dolnych (lower extremity artery disease – LEAD) – powszechna, lecz niestety rzadko rozpoznawana i późno diagnozowana choroba. Miażdżyca tętnic kończyn dolnych jest przyczyną takich powikłań, jak chromanie przestankowe, krytyczne niedokrwienie kończyn czy amputacja kończyny. Jej występowanie, a w konsekwencji upośledzone ukrwienia kończyn dolnych ma istotny wpływ na występowanie SSI po pobraniu żyły odpiszczelowej. Skutecznym, prostym, tanim i powszechnym rozwiązaniem diagnostycznym LEAD u pacjentów zakwalifikowanych do pomostowania aortalno-wieńcowego może być zastosowanie w codziennej praktyce wskaźnika kostka–ramię.