Rodzinna hipercholesterolemia – podsumowanie leczenia u dzieci, przegląd literatury - Ziółkowska, Sabina; Kijek, Noëlle; Zendran, Iga; Szuster, Ewa; Barg, Ewa (Pediatric Endocrinology Diabetes and Metabolism, 2022)
Rodzinna hipercholesterolemia jest jedną z najczęstszych chorób o podłożu genetycznym, a jej pierwsze objawy pojawiają się już w dzieciństwie. Właściwie postawiona diagnoza i leczenie może uchronić młodych pacjentów przed poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi w przyszłości. Sposoby leczenia tej dyslipidemii ewoluują i pojawiają się nowe obiecujące leki. W pracy podsumowano już znane oraz nowe metody leczenia rodzinnej hipercholesterolemii, dokonując przeglądu najnowszej literatury.