Miejsce cyklezonidu w intensyfikacji leczenia przeciwzapalnego astmy. Stanowisko Grupy Ekspertów Polskiego Towarzystwa Alergologicznego - Kuna, Piotr; Czarnobilska, Ewa; Jahnz-Różyk, Karina; Kulus, Marek; Kupczyk, Maciej; Rogala, Barbara; Ziętkowski, Ziemowit (Alergologia Polska - Polish Journal of Allergology, 2022)
Astma jest przewlekłą chorobą zapalną dróg oddechowych istotnie pogarszającą jakość życia, sprawność chorego i obciążającą system opieki zdrowotnej. W dłuższej perspektywie celem leczenia astmy jest zmniejszenie ryzyka występowania zaostrzeń choroby, zmniejszenie liczby nieplanowanych wizyt lekarskich i hospitalizacji, konieczności stosowania steroidów systemowych oraz zahamowanie utraty wydolności układu oddechowego. Zgodnie z wynikami badań klinicznych pierwszym krokiem w zapobieganiu zaostrzeniom astmy powinno być optymalne, systematyczne leczenie przeciwzapalne z zastosowaniem bezpiecznego glikokortykosteroidu wziewnego. Okresowo konieczne jest kilkukrotne zwiększanie dawek wziewnych glikokortykosteroidów, żeby zapobiec zaostrzeniom lub je leczyć. Doustne kortykosteroidy wywołują wiele działań niepożądanych, podwyższają koszty leczenia i skracają życie u chorych na astmę, dlatego staramy się je zastępować lekami działającymi miejscowo. W dokumencie grupa Ekspertów Polskiego Towarzystwa Alergologicznego przedstawia profil farmakologiczny, skuteczność kliniczną oraz schematy postępowania w zaostrzeniu astmy z zastosowaniem cyklezonidu, który jest bezpiecznym lekiem nawet w dużych dawkach i wywołuje szybki i silny efekt przeciwzapalny, pozwala uzyskać poprawę stanu klinicznego oraz ograniczyć konieczność leczenia steroidami systemowymi.