Czy dieta ma znaczenie w atopowym zapaleniu skóry? - Tatka, Aleksandra; Pawliczak, Rafał (Alergologia Polska - Polish Journal of Allergology, 2022)
Atopowe zapalenie skóry jest przedmiotem zainteresowania wielu badaczy. Leczenie pacjentów przy użyciu farmakologii nie zawsze przynosi zadowalające efekty, co skłania zarówno lekarzy, jak i pacjentów do poszukiwań metod alternatywnych jako terapii uzupełniającej i wspomagającej standardowe leczenie. Jedną z nich jest stosowanie określonej diety. Od dawna związek diety z atopowym zapaleniem skóry (AZS) jest przedmiotem badań. Atopowe zapalenie skóry stanowi uwarunkowaną genetycznie zapalną chorobę skóry. Jest to najczęstsze schorzenie skóry występujące u dzieci, może jednak dotyczyć również osób dorosłych. Patogeneza AZS jest złożona, największe znaczenie ma defekt genetyczny prowadzący do utraty funkcji kluczowych dla utrzymania spójnej bariery naskórkowej białek. Dysfunkcja bariery skórnej i upośledzenie tolerancji immunologicznej leżą prawdopodobnie u podstaw patogenezy, gdy AZS współistnieje z alergią pokarmową. Pokarm może wywołać wiele różnych reakcji skórnych, które niejednokrotnie nakładając się na zmiany atopowe, sprawiają trudności diagnostyczne. Błędne przekonania pacjentów, że składniki diety są przyczyną objawów AZS, skłania ich do wykluczania podejrzanych pokarmów i stosowania restrykcyjnych diet eliminacyjnych. Celem pracy jest przedstawienie aktualnego stanu wiedzy na temat wpływu spożywanych pokarmów na AZS oraz określenie, czy stosowanie diety wykluczającej konkretne produkty może wpłynąć na zaostrzenie lub złagodzenie objawów AZS.