Mikronakłuwanie z bleomycyną w leczeniu brodawek podeszwowych - Smoczok, Michał; Leonik, Szymon; Bergler-Czop, Beata; Nowak, Katarzyna (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2022)
Brodawki podeszwowe są chorobą wirusową wywoływaną przez szerokie spektrum wirusów z grupy HPV (w tym w szczególności HPV 1, 2, 27 i 57). Szacuje się, że chorobowość wynosi 7–14% populacji ogólnej. Jedną z opcji terapeutycznych jest stosowanie bleomycyny, leku o działaniu cytostatycznym. Wyniki przeprowadzonych badań wskazują, że bleomycyna cechuje się zróżnicowaną skutecznością (wskaźnik wyleczeń 16–97%) w terapii brodawek podeszwowych, zależną od stosowanego stężenia i metody zastosowania leku. Jedną z metod zwiększających skuteczność działania tego leku jest mikronakłuwanie. Zabieg ten powoduje powstawanie w skórze szeregu drobnych kanalików, które ułatwiają wnikanie substancji aktywnej. Dzięki mikronakłuwaniu możliwe jest skrócenie czasu odpowiedzi na leczenie brodawek podeszwowych bleomycyną, a także zmniejszenie liczby zabiegów. Wskaźnik nawrotów w przypadku tej metody jest zbliżony do innych metod iniekcyjnych.