Osutka grudkowa z towarzyszącym świądem jako objaw prodromalny COVID-19 - Almuhyi, Rand (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2022)
Spektrum objawów klinicznych związanych z infekcją wirusem SARS-CoV-2 jest niezwykle szerokie. COVID-19 może oddziaływać na różne układy narządów, m.in. na skórę. Z tego względu objawy skórne związane z zakażeniem koronawirusem stanowią istotne zagadnienie, które wymaga należytej uwagi. W pracy przedstawiono przypadek pacjentki, u której pojawiła się grudkowa osutka z towarzyszącym świądem, a po ustąpieniu zmian na skórze pozostały przebarwienia. Opisane zmiany stanowiły pierwszy objaw zakażenia koronawirusem.