Zastosowanie kwetiapiny w grupie młodych osób dorosłych: szwajcarski scyzoryk w praktyce psychiatry - Gondek, Tomasz (Psychiatria Spersonalizowana / Personalized Psychiatry, 2022)
Częstość występowania zaburzeń psychicznych u młodych osób dorosłych jest wysoka: 15% z nich spełnia obecnie kryteria rozpoznania co najmniej jednego zaburzenia psychicznego. Wielu z nich doświadcza współchorobowości zaburzeń psychicznych i chorób somatycznych, co może mieć wpływ na dobór odpowiednio skutecznej i bezpiecznej psychofarmakoterapii. Kwetiapina jest jednym z najwszechstronniej działających leków psychotropowych – w zależności od dawki prezentuje działanie nasenne, przeciwlękowe, przeciwdepresyjne i stabilizujące nastrój, a także działanie przeciwpsychotyczne. W artykule omówiono obszary potencjalnego zastosowania kwetiapiny u młodych dorosłych, z uwzględnieniem jednych z najczęściej występujących w tej grupie pacjentów zaburzeń psychicznych: zaburzeń depresyjnych i lękowych, z towarzyszącymi zaburzeniami snu. Zwrócono uwagę na profil działań niepożądanych kwetiapiny, który może być bardziej akceptowalny dla młodych ludzi niż zakres działań ubocznych związanych ze stosowaniem innych, częściej wybieranych przez psychiatrów preparatów. Lek ten może stanowić skuteczny i dobrze tolerowany wybór w depresji jednobiegunowej i dwubiegunowej, manii, zaburzeniu z lękiem uogólnionym czy schizofrenii. Zaprezentowano opis przypadku pacjentki będącej w okresie laktacji z objawami depresyjnymi i dominującymi objawami lęku uogólnionego, u której osiągnięto dobrą odpowiedź terapeutyczną w leczeniu skojarzonym przy stosowaniu sertraliny i kwetiapiny. Wielokierunkowy mechanizm działania kwetiapiny, w zależności od zastosowanej dawki leku, wpływa na jej szerokie zastosowanie w leczeniu zaburzeń psychicznych u młodych osób dorosłych.