Kąpiel leśna (shinrin-yoku) jako przykład interwencji ekoterapeutycznej w grupie pacjentów ze schizofrenią - Simonienko, Katarzyna (Psychiatria Spersonalizowana / Personalized Psychiatry, 2022)
Z uwagi na wysoki poziom lęku wśród osób cierpiących na różnorodne zaburzenia psychiczne oprócz farmakoterapii i psychoterapii warto do ich codziennego funkcjonowania włączać aktywności zorientowane na redukcję niepokoju i lęku, w tym interwencje oparte na kontakcie z przyrodą, do których zaliczane są kąpiele leśne (jap. shinrin-yoku). Ze względu na specyfikę zaburzeń psychotycznych kąpiele leśne w grupie osób chorujących na schizofrenię cechują się odmienną dynamiką i wyzwaniami niż podobne zajęcia prowadzone wśród osób zdrowych lub z innymi zaburzeniami psychicznymi, takimi jak depresyjne czy lękowe. W pracy opisano praktyczne aspekty kąpieli leśnych przeprowadzonych w dwóch grupach pacjentów chorych na schizofrenię i omówiono trudności, ograniczenia, możliwości oraz korzyści płynące z zastosowania tej formy ekoterapii jako rehabilitacji psychicznej w leczeniu schizofrenii.