Sprawozdanie z 18. Miêdzynarodowej Akademii Dermatologii i Alergologii (18.ADA) 11–13 lutego 2022 roku, Gdynia - Grubska-Suchanek, Elżbieta; Nowicki, Roman (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2022)
Sekcja Dermatologiczna Polskiego Towarzystwa Alergologicznego, Katedra i Klinika Dermatologii, Wenerologii i Alergologii Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego (GUMed) oraz Oddział Morski Polskiego Towarzystwa Dermatologicznego już po raz osiemnasty w dniach 11–13 lutego 2022 roku byli organizatorami Międzynarodowej Akademii Dermatologii i Alergologii (18.ADA). To tradycyjne zimowe spotkanie alergologów i dermatologów, z uwagi na ciągle trwającą pandemię COVID-19, odbyło się w formule hybrydowej. Większość uczestników mogła wysłuchać wykładów „na żywo” w Gdyni, pozostali łączyli się z domu on-line. Jak co roku wydarzenie naukowe miało charakter interdyscyplinarny i było adresowane do lekarzy reprezentujących różne specjalizacje, którzy pragną uaktualnić i poszerzyć swoją wiedzę w zakresie chorób alergicznych oraz najczęściej rozpoznawanych dermatoz. Patronat honorowy nad 18.ADA objął JM Rektor Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego prof. Marcin Gruchała, Metropolita Gdański abp. Tadeusz Wojda, Prezes Polskiego Towarzystwa Dermatologicznego prof. Lidia Rudnicka, Prezydent Polskiego Towarzystwa Alergologicznego prof. Maciej Kupczyk oraz Marszałek Województwa Pomorskiego, Prezydent Gdyni i Polskie Towarzystwo Chorób Atopowych.