Wykorzystanie EEG neurofeedbacku w rehabilitacji padaczki dziecięcej - Kopańska, Marta; Ochojska, Danuta (Neuropsychiatria i Neuropsychologia/Neuropsychiatry and Neuropsychology, 2022)
Padaczka jest jednym z najczęstszych poważnych zaburzeń neurologicznych. Charakteryzuje się długotrwałym ryzykiem nawrotów napadów. Najczęstszymi objawami są drgawki. Napady te mogą być różnego rodzaju w zależności od tego, która część mózgu objęta jest dysfunkcją. Zależy to także od wieku pacjenta dotkniętego tą chorobą. Niestety, osoby cierpiące na epilepsję mają zwiększone ryzyko śmierci, głównie w wyniku urazów głowy. Stosuje się różne zabiegi terapeutyczne, ale nie zawsze są one skuteczne. Neurofeedback (lub inaczej EEG biofeedback) znajduje zastosowanie w leczeniu wielu schorzeń. Dzięki tej terapii pacjent uczy się świadomego kontrolowania funkcji organizmu. Celem pracy jest analiza literatury dotyczącej efektywności EEG (elektroencefalografii) biofeedbacku u pacjentów z epilepsją dziecięcą. Epilepsja jest chorobą przewlekłą, zwykle nieuleczalną, polegającą na zakłóceniach wyładowań elektrycznych w mózgu. Terapia neurofeedback, opierająca się na treningu fal mózgowych, jest w niej całkowicie uzasadniona. W artykule dokonano przeglądu anglojęzycznej literatury z lat 2014–2021 w celu zilustrowania stanu wiedzy na powyższy temat. Do analizy włączono 51 prac, których tematyka skupiała się na różnych aspektach nauk o mózgu i jego zaburzeniach, a zwłaszcza na epilepsji. Uznano, że stan literatury jest zadowalający, by na jego podstawie prowadzić samodzielne badania, i założono, iż rozwój tej formy terapii jest oczekiwany.