Nabyty naczyniak limfatyczny sromu – obraz kliniczny i dermoskopowy - Sadko, Krzysztof; Płaszczyńska, Anna; Sławińska, Martyna; Konczalska, Monika; Sobjanek, Michal (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2022)
Nabyty naczyniak limfatyczny skóry, nazywany również nabytą limfangiektazją skórną (acquired cutaneous lymphangiectasia – ACL) lub wtórnym naczyniakiem limfatycznym, jest stosunkowo rzadkim i łagodnym schorzeniem charakteryzującym się powstawaniem guzów utworzonych przez poszerzone powierzchowne naczynia limfatyczne. W pracy przedstawiono 50-letnią pacjentkę z rozpoznaniem naczyniaka limfatycznego sromu oraz omówiono metody diagnostyczne stosowane w tej chorobie, w tym badanie dermoskopowe.