Technologia high intensity focused ultrasound jako niechirurgiczna alternatywa dla liftingu twarzy - Smoczok, Michał; Leonik, Szymon; Bergler-Czop, Beata (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2022)
Zabiegi poprawiające napięcie skóry twarzy to istotne procedury dermatologii estetycznej. Zakres usług medycznych stale wzbogaca się o nowe metody nieinwazyjnych alternatyw dla zabiegu chirurgicznego liftingu twarzy. Jedną z nich jest technologia HIFU (high intensity focused ultrasound). Ocena skuteczności uzyskanych efektów wskazuje na znaczną poprawę kondycji skóry w obrębie twarzy. Jednak trwałość poprawy wciąż jest dyskusyjna, zarówno według klinicystów, jak i pacjentów poddawanych zabiegowi. Na tle innych procedur technologia high intensity focused ultrasound wyróżnia się bezpieczeństwem i krótkim czasem rekonwalescencji pacjenta. Warto rozważyć jej wdrożenie do zakresu usług alternatywnych dla metod chirurgicznych.