Zespół Griscellego ze współistniejącym niedożywieniem: wyzwanie diagnostyczne - Singh, Jyoti; Adil, Mohammad; Amin, Syed Suhail; Tuz Zahra, Fatima (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2022)
Zespół Griscellego jest rzadką chorobą o dziedziczeniu autosomalnie recesywnym, która charakteryzuje się hipopigmentacją skóry i włosów. Jedną z trzech odmian zespołu Griscellego jest typ 2, w którego przebiegu, poza odbarwieniami, obserwuje się nawracające zakażenia związane z pierwotnym niedoborem odporności. W pracy przedstawiono przypadek 15-letniej pacjentki z zespołem Griscellego typ 2 o późnym wystąpieniu pierwszych objawów obejmujących zmiany hipopigmentacyjne włosów i skóry, hepatosplenomegalię, zapalenie trzustki i pancytopenię. Zwrócono także uwagę na potencjalne trudności diagnostyczne u pacjentów z niedożywieniem, gdyż częściowe nakładanie się objawów obydwu stanów klinicznych może utrudniać rozpoznanie zespołu Griscellego.