Liszaj płaski barwnikowy odwrócony - Metin, Zuhal; Kapiskay, Deniz; Durmaz, Koray (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2022)
Liszaj płaski barwnikowy odwrócony jest rzadko występującym podtypem klinicznym liszaja płaskiego. Może występować samodzielnie lub łącznie ze zmianami skórnymi typowymi dla liszaja płaskiego. Schorzenie charakteryzuje się występowaniem ciemnobrunatnoszarych plamek i większych wykwitów plamistych o siateczkowatej strukturze, umiejscowionych głównie w okolicach wyprzeniowych. Etiopatogeneza liszaja płaskiego barwnikowego odwróconego pozostaje nieznana. Postuluje się, że pewną rolę w rozwoju choroby odgrywa zjawisko autoimmunizacji, w którym pośredniczą limfocyty T. W artykule opisano przypadek 48-letniego mężczyzny z cukrzycą typu 2, u którego rozpoznano liszaj płaski barwnikowy odwrócony. Rozpoznanie ustalono na podstawie obrazu klinicznego i badania histologicznego. Ponadto w artykule omówiono inne opisane dotychczas w literaturze przypadki liszaja płaskiego barwnikowego odwróconego.