Wdrożenie kompleksowego programu utrzymania operowanego pacjenta w stanie normotermii - Grejczyk, Agnieszka; Cierzniakowska, Katarzyna; Popow, Aleksandra; Liebert, Ariel (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2022)
Celem pracy jest opis procedury zapobiegania śródoperacyjnej niezamierzonej hipotermii podczas zabiegu chirurgicznego trwającego powyżej 60 minut. Metodę utrzymania operowanego pacjenta w stanie normotermii opracowano w Szpitalu Uniwersyteckim w Bydgoszczy. Wykorzystano aparat do ogrzewania ciepłym powietrzem, aparat do ogrzewania przetaczanych płynów infuzyjnych oraz termometr do bezinwazyjnego pomiaru temperatury głębokiej, który został zainstalowany na wszystkich salach operacyjnych i w sali nadzoru poznieczuleniowego. Mimo pełnego wyposażenia, w pierwszych miesiącach od wprowadzenia procedury należy liczyć się z niską skutecznością tej metody. Na usprawnienie wdrażanego projektu i poprawę jakości opieki nad chorymi wpływ miały intensyfikacja szkoleń i zaangażowanie personelu.