Skórne manifestacje w COVID-19 - Tatka, Aleksandra; Pawliczak, Rafał (Alergologia Polska - Polish Journal of Allergology, 2022)
Pandemia COVID-19, ogłoszona przez Światową Organizację Zdrowia w marcu 2020 r., jest przedmiotem badań i analiz naukowców zajmujących się różnymi gałęziami medycyny. Choroba wywołana koronawirusem najczęściej kojarzona jest z charakterystycznymi objawami płucnymi. Manifestacje skórne w przebiegu SARS--CoV-2 jako pozapłucne objawy choroby stanowią duże wyzwanie diagnostyczne i terapeutyczne. Różnorodne aspekty kliniczne objawów dermatologicznych utrudniają prawidłowe różnicowanie i rozpoznanie. Częstość występowania zmian skórnych towarzyszących COVID-19 szacuje się na ponad 6% chorujących pacjentów. Opisano kilka wzorców klinicznych silnie związanych z COVID-19, takich jak zmiany pseudoodmrożeniowe, plamkowo-grudkowe, pokrzywkowe, pęcherzykowe oraz naczyniowe. Osutka skórna może współwystępować z objawami śluzówkowymi obejmującymi jamę ustną i powierzchnię oka. W piśmiennictwie podjęto próby klasyfikacji skórnych manifestacji COVID-19, uwzględniając obraz kliniczny, możliwe mechanizmy pato-genezy oraz częstość występowania. Mechanizm patogenetyczny, kryteria diagnostyczne, znaczenie prognostyczne tych zmian są wciąż przedmiotem dyskusji. Niniejszy przegląd podsumowuje aktualną wiedzę na temat objawów skórnych związanych z COVID-19. Czas wystąpienia objawów, nasilenie, potrzeba określonego leczenia i rokowanie różnią się w zależności od obrazu klinicznego. Lekarze mający wiedzę na temat występowania skórnych manifestacji COVID-19 mogą odpowiednio szybko przeprowadzić różnicowanie, a następnie postawić trafną diagnozę i wdrożyć stosowne leczenie.