Diagnostyka alergii na orzeszki ziemne – część I - Gawryjołek, Julia; Krogulska, Aneta (Alergologia Polska - Polish Journal of Allergology, 2022)
Prawidłowe ustalenie rozpoznania alergii na orzeszki ziemne jest istotne dla zabezpieczenia pacjenta przed wystąpieniem reakcji anafilaktycznej, a także uniknięcia niepotrzebnej diety eliminacyjnej. Podstawą rozpoznania alergii na orzeszki ziemne jest wywiad ukierunkowany na objawy związane ze spożyciem tych produktów. Kolejnym elementem diagnostyki jest ocena uczulenia poprzez ocenę punktowych testów skórnych i/lub sIgE z ekstraktem orzeszka ziemnego. Przydatna jest znajomość punktów odcięcia, które ułatwiają podjęcie decyzji o kwalifikacji dziecka do doustnej próby prowokacji poprzez ocenę wartości predykcji pozytywnej i negatywnej wyniku. Cennym uzupełnieniem diagnostyki alergii na orzeszki ziemne jest diagnostyka komponentowa. Badania wskazują, że diagnostyka komponentowa ma przewagę nad punktowymi testami skórnymi i sIgE w diagnostyce alergii na orzeszki ziemne. Aktualnie uznaje się, że uczulenie na Ara h 2 jest czynnikiem najlepiej identyfikującym pacjentów z alergią na orzeszki ziemne. Ostateczne ustalenie rozpoznania alergii na orzeszki ziemne wymaga łącznej analizy danych z wywiadu oraz stanu uczulenia i ewentualnej kwalifikacji do doustnej próby prowokacji.