Diagnostyka alergii na orzeszki ziemne – część II - Gawryjołek, Julia; Krogulska, Aneta (Alergologia Polska - Polish Journal of Allergology, 2022)
Test aktywacji bazofilów coraz częściej stanowi uzupełnienie diagnostyki alergii na orzeszki ziemne. Jest to badanie cechujące się bardzo wysoką czułością, swoistością i bezpieczeństwem. Największe korzyści z wykonania testu aktywacji bazofilów występują u pacjentów z niejasnym wywiadem chorobowym, brakiem informacji w wywiadzie o doustnej ekspozycji na alergen i wątpliwym wynikiem dotychczas wykonanych badań. Aktualnie złotym standardem rozpoznawania alergii na orzeszki ziemne jest doustna próba prowokacji. W przypadku orzeszków ziemnych wiąże się ona z dużym ryzykiem wystąpienia ciężkich reakcji alergicznych, dlatego powinna być przeprowadzana w ośrodkach specjalizujących się w alergii pokarmowej. W kwalifikacji do doustnej próby prowokacji należy uwzględnić m.in. dane z wywiadu i wyniki badań w kierunku uczulenia, w tym ocenę stężenia Ara h 2. Kryteria przerwania doustnej próby prowokacji i interpretacja jej wyniku są szczegółowo zdefiniowane, co ułatwia codzienną praktykę lekarską. W przyszłości wskazuje się na duże korzyści z przeprowadzania diagnostyki epitopowej, która umożliwia rozróżnienie różnych fenotypów alergii, ale obecnie jest dostępna jedynie podczas badań klinicznych.