Nawracające przewlekłe zapalenie zatok związane z chorobą Sjögrena – opis przypadku - Zagozda, Natalia; Leszczyńska, Małgorzata (Postępy w chirurgii głowy i szyi/Advances in Head and Neck Surgery, 2022)
Zespół Sjögrena (SS) jest powszechną, przewlekłą chorobą autoimmunologiczną o nieznanej etiologii. Histopatologicznie charakteryzuje się naciekiem limfocytarnym gruczołów zewnątrzwydzielniczych, który prowadzi do klinicznego obrazu m.in. suchości jamy ustnej (kserostomia) i suchości oczu (w wyniku suchego zapalenia rogówki oraz spojówki). Choroba dotyczy głównie kobiet w średnim wieku. Przewlekłe zapalenie zatok (CRS) cechuje się uporczywymi objawami, takimi jak zapalenie nosa, wydzieliny, ból, anosmia i brak smaku. Funkcjonalna endoskopowa chirurgia zatok (FESS) jest skuteczna w leczeniu CRS. Koincydencja występowania CRS z SS jest rzadka. W niniejszym artykule przedstawiono nietypowy przypadek CRS u pacjenta leczonego 5 lat bez powodzenia, aż do prawidłowego rozpoznania SS.