Dirofilarioza oczna – opis przypadku - Konkol, Marlena; Kokot, Witold; Sokołowska, Ewa; Półjanowski, Piotr (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2023)
Celem pracy jest przedstawienie przypadku inwazji przestrzeni podspojówkowej u 71-letniej pacjentki przez nicienia z rodzaju Dirofilaria repens rzadko występującego w krajach Europy Środkowej. W badaniu parazytologicznym na podstawie cech morfologicznych zidentyfikowano postać młodocianą lub dorosłą Dirofilaria repens. W badaniu molekularnym z użyciem starterów reakcji specyficznych dla Filarioidea uzyskano specyficzny produkt PCR. Fakt, że człowiek może stać się przypadkowym żywicielem ostatecznym D. repens należy wziąć pod uwagę w diagnostyce różnicowej infekcji ocznych wywoływanych przez nicienie.