Zespół Fostera-Kennedy’ego – opis przypadku - Świerczyńska, Aleksandra; Sobczak-Panek, Justyna; Woś, Małgorzata (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2023)
Siedemdziesięcioletnia pacjentka od wielu lat leczona z powodu jaskry została skierowana do poradni przyszpitalnej w celu poszerzenia diagnostyki gwałtownie postępującego pogorszenia widzenia, mimo stosowanego leczenia przeciwjaskrowego. W czasie wizyty poza charakterystycznymi dolegliwościami okulistycznymi stwierdzono zaburzenia zachowania i orientacji, co wzbudziło podejrzenie zespołu Fostera-Kennedy’ego i skłoniło badającego lekarza do skierowania pacjentki na pilne badanie obrazowe mózgowia. Tomografia komputerowa wykazała obecność zmian ogniskowych. Szybka reakcja umożliwiła natychmiastowe przekazanie chorej do ośrodka neurochirurgicznego w celu dalszego leczenia operacyjnego.