Kronika nr 14 - Karczewicz, Danuta (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2013)
30 maja 2012 roku Lubelski Uniwersytet Medyczny uhonorował tytułem doktora honoris causa prof. dr. hab. Eberharta Zrennera z Niemiec, specjalistę zajmującego się m.in. patofizjologią widzenia, neurookulistyką oraz wrodzonymi chorobami zwyrodnieniowymi siatkówki. Prof. Eberhart Zrenner jest organizatorem Centrum Badań nad Narządem Wzroku Uniwersyteckiego Szpitala Okulistycznego w Tübingen w Niemczech i jego długoletnim dyrektorem.