Historia alergologii polskiej na przestrzeni ostatnich 58 lat - Małolepszy, Józef (Alergologia Polska - Polish Journal of Allergology, 2022)
Twórcami alergologii polskiej byli prof. Zofia Czeżowska i prof. Mieczysław Obtułowicz. Pierwsze ośrodki alergologii klinicznej i doświadczalnej powstały na początku lat 50. ubiegłego wieku we Wrocławiu, Krakowie, Warszawie, Gdańsku, Łodzi, Zabrzu, Szczawnicy i Karpaczu. Przegląd piśmiennictwa naukowego wskazuje na dużą aktywność naukową ówczesnego środowiska alergologów polskich i podążanie za postępem eksperymentalnej i klinicznej alergologii światowej. 15 listopada 1982 r. odbył się Zjazd Założycielski Polskiego Towarzystwa Alergologicznego. Pierwszym prezesem Towarzystwa został prof. Bogdan Romański. W 11 ośrodkach akademickich powstały Oddziały Polskiego Towarzystwa Allergologicznego, które mają olbrzymie zasługi w kształceniu lekarzy specjalistów w dziedzinie chorób alergicznych. Organizowano regularne spotkania naukowo-szkoleniowe w Oddziałach, a w skali ogólnokrajowej odbywały się wielkie zjazdy naukowe w Warszawie, Krakowie, Łodzi, Bydgoszczy, Katowicach i innych ośrodkach.