Adam Bednarski (1869–1941) – profesor okulistyki we Lwowie - Grzybowski, Andrzej; Paluch, Mateusz; Kazało, Tomasz (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2013)
Adam Bednarski (1869–1941). Wybitny polski okulista, uczeń profesora Wiktora Bolesława Wicherkiewicza. Profesor zwyczajny i kierownik Kliniki Okulistycznej we Lwowie. Autor około 50 prac z zakresu okulistyki i historii medycyny, publikowanych w językach polskim, niemieckim, francuskim. Stworzył pierwsze opracowanie poświęcone historii okulistyki polskiej w okresie od XIII do XVIII wieku. Zajmował się również historią ziołolecznictwa; na podstawie analizy dawnych zielników przedstawił metody leczenia i środki lecznicze stosowane w wiekach XVI i XVII. Opisał historię powstania okularów. Kilka prac poświęcił zagadnieniom ciał obcych wewnątrzgałkowych i ich usuwaniu na przełomie wieków XIX i XX. Opisał przypadek zaniku girlandowatego naczyniówki i siatkówki, który traktowany był jako jeden z pierwszych tego typu opisów na świecie. Tematem pozostałych prac były zmiany naczyniowe siatkówki, patologie soczewki i oczodołu, neurookulistyka oraz przyczyny ślepoty u dzieci.