Neurologiczne zespoły paranowotworowe okiem lekarza rodzinnego - Szlachtowska-Tomaszek, Justyna (Lekarz POZ, 2022)
Lekarz rodzinny w swojej praktyce spotyka się z różnorodnymi objawami chorobowymi, wśród których wybrane budzą czujność onkologiczną. Ważnym wyzwaniem diagnostycznym w tej grupie jest zajęcie układu nerwowego. W artykule omówiono problem patogenezy, rozpoznawania i leczenia neurologicznych zespołów paranowotworowych. Są to rzadkie schorzenia o podłożu immunologicznym będące odległymi skutkami obecności nowotworu, niespowodowane jego lokalnym rozprzestrzenianiem, przerzutami ani leczeniem onkologicznym. Zwykle zaburzenia neurologiczne pojawiają się, gdy nowotwór pozostaje niewykryty i nie powoduje innych objawów. Pociąga to za sobą konieczność przeprowadzenia szeroko zakrojonej diagnostyki onkologicznej w celu ustalenia lokalizacji zmiany. Umiejętność oceny neurologicznych zespołów paranowotworowych może mieć istotny wpływ na przebieg kliniczny choroby, lecz wymaga szczegółowej wiedzy i ścisłej współpracy wielu specjalistów. Lekarz rodzinny może odgrywać decydującą rolę we wczesnym wykrywaniu tych zaburzeń. Poprzez koordynację opieki nad chorym na etapie diagnostyki i w trakcie dalszego postępowania może istotnie wpłynąć na jakość jego życia.