Diagnostyka i terapia zakażenia układu moczowego u pacjentki w wieku pomenopauzalnym – opis sytuacji klinicznej - Miotła, Paweł (Lekarz POZ, 2022)
Zakażenia układu moczowego (ZUM), których doświadcza nawet 60% kobiet po menopauzie i które u niemal połowy z nich mają charakter nawrotowy, są jedną z najczęstszych przyczyn stosowania antybiotyków w tej grupie. Można zatem przyjąć, że ZUM stanowią istotny czynnik przyczyniający się do rozwoju antybiotykooporności, która z kolei odpowiada za dynamicznie narastającą śmiertelność w grupie pacjentów wymagających hospitalizacji. W przedstawionym opisie sytuacji klinicznej pokazano zarówno potencjalne pułapki diagnostyczne, jak i możliwości terapii pozwalające na zmniejszenie liczby nawrotów ZUM oraz ograniczenie nadmiernego stosowania antybiotyków.