Jednostronna pozadołkowa neowaskularyzacja w przebiegu obustronnych druz tarczy nerwu wzrokowego u 13-letniego dziecka - Jędrzejczak-Stróżniak, Monika; Siwiec-Prościńska, Joanna; Gotz-Więckowska, Anna; Kocięcki, Jarosław (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2013)
Cel: Przedstawienie wyników doszklistkowej iniekcji ranibizumabu u 13-letniej dziewczynki z występującą jednostronnie pozadołkową neowaskularyzacją i obecnymi obustronnie druzami tarczy nerwu wzrokowego. Materiał i metody: U dziewczynki stwierdzono obniżoną ostrością wzroku w oku lewym i druzy tarczy nerwu wzrokowego w obojgu oczach, których obecność potwierdzono badaniem. Angiografia fluoresceinowa i badanie optycznej tomografii komputerowej wykazały obecność błony neowaskularnej naczyniówki w oku lewym. U dziewczynki wykonano iniekcję doszklistkową ranibizumabu. Przebieg choroby monitorowano w badaniu klinicznym oraz badaniach optycznej tomografii komputerowej i angiografii fluoresceinowej. Wyniki: W ciągu 2 miesięcy uzyskano wygojenie błony neowaskularnej, a najlepsza skorygowana ostrość wzroku poprawiła się z 20/50 do 20/20. Po tym czasie podczas 30-miesięcznego czasu obserwacji ostrość wzroku i obraz dna oka nie uległy zmianie. Wnioski: Druzy tarczy nerwu wzrokowego mogą być uwzględniane jako możliwa przyczyna neowaskularyzacji naczyniówkowej u dzieci i jako takie powinny podlegać starannej obserwacji. Ranibizumab może być stosowany jako skuteczny, choć podawany poza wskazaniami, lek stosowany u dzieci z błoną neowaskularną naczyniówki w przebiegu druz tarczy nerwu wzrokowego.