Teodor Karol Bałłaban (1866–1946) – okulista i generał brygady Wojska Polskiego - Grzybowski, Andrzej; Kazało, Tomasz; Paluch, Mateusz; Rękas, Marek (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2013)
Teodor Bałłaban (1866–1946), polski okulista i generał brygady. Doktor nauk medycznych, lekarz praktykujący we Lwowie, społecznik. Autor kilkudziesięciu prac z zakresu okulistyki. Jego syn – Karol, również okulista, został zamordowany w 1940 roku w Katyniu. Teodor Bałłaban opisał przypadek zakrzepu żyły środkowej siatkówki, podkreślając, że w niedrożności żyły środkowej siatkówki nie obserwuje się jej samoistnej pulsacji. Fakt ten został potwierdzony w późniejszych badaniach. Tematem pozostałych prac były neurookulistyka, anatomia oka, metody leczenia chorób oczu.