Wrodzony nowotwór łagodny nabłonka barwnikowego siatkówki typu hamartoma – długoterminowa obserwacja przypadku klinicznego - Helak-Łapaj, Celina; Rospond-Kubiak, Iwona; Czaplicka, Ewa; Kocięcki, Jarosław (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2013)
Guz typu hamartoma nabłonka barwnikowego siatkówki należy do bardzo rzadkich nowotworów łagodnych, których cechą charakterystyczną jest to, że nie wzrastają. Celem pracy jest przedstawienie chorej na ten nowotwór, którą obserwowano w Katedrze i Klinice Okulistyki Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. W 2008 roku 30-letnia kobieta zgłosiła się do naszego ośrodka w celu zdiagnozowania przypadkowo wykrytego guza wewnątrzgałkowego prawego oka. Na podstawie badania przedmiotowego, badań obrazowych (ultrasonograficznego, optycznej koherentnej tomografii, angiografii fluoresceinowej i indocyjaninowej), a także udokumentowanego 4-letniego okresu braku wzrostu nowotworu postawiono rozpoznanie: wrodzony guz nabłonka barwnikowego siatkówki typu hamartoma. Opisywany przypadek ilustruje, w jaki sposób ww. badania w jednoznaczny sposób pozwalają zróżnicować taką zmianę z innymi patologiami takimi jak przerost nabłonka barwnikowego siatkówki czy czerniak naczyniówki.