Laudacja prof. Douglasa Andersona - Zagórski, Zbigniew (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2011)
Szanowny Panie Profesorze Anderson, Dostojni Goście, Szanowni Państwo! Jest dla mnie wielkim zaszczytem i przyjemnością przedstawienie laudacji profesora Douglasa Andersona, który jest z pewnością jednym z najbardziej zasłużonych badaczy jaskry na przełomie wieków XX i XXI. Złoty Medal Tadeusza Krwawicza i związany z nim wykład okolicznościowy ustanowione zostały w roku 1992. Pierwsze cztery medale przyznawane przez międzynarodową kapitułę wręczane były w Lublinie w latach: 1993 (prof. Naumann), 1996 (prof. Fankhauser), 1999 (prof. Watson) i 2003 (prof. Drance). Tam również wygłaszany był wykład okolicznościowy, tzw. Tadeusz Krwawicz Memorial Lecture.