dr Jerzy Koperski (1934-2010) - Nikiel, Antoni (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2011)
Dr Jerzy Koperski urodził się 1 maja 1934 r. w Pajęcznie. Ukończył Liceum Ogólnokształcące im. H. Sienkiewicza w Częstochowie. Świadectwo dojrzałości uzyskał w 1952 r. Studiował na Wydziale Lekarskim Akademii Medycznej w Łodzi w latach 1954-1960. Dyplom lekarza otrzymał 13 września 1960 r. W 1965 r. uzyskał specjalizację pierwszego stopnia, a w 1971 r. drugiego stopnia z okulistyki, w 1980 r. zaś – pierwszego stopnia z medycyny społecznej. W latach 1961-1974 pracował na Oddziale Okulistycznym Szpitala Miejskiego im. dr. W. Biegańskiego w Częstochowie, w Obwodowej Przychodni Lekarskiej PKP. W latach 1972-1977 był zatrudniony w Poradni Okulistycznej Miejskiej Przychodni w Częstochowie. W latach 1978-1995 pełnił funkcję kierownika Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego w Częstochowie, a następnie ordynatora oddziału okulistycznego.