Leczenie farmakologiczne chorych na nawrotowe idiopatyczne zapalenie przedniego odcinka błony naczyniowej oka - Szaflik, Jerzy; Bachta, Artur; Kulig, Maciej; Tłustochowicz, Mateusz; Stankiewicz, Andrzej; Tłustochowicz, Witold (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2011)
Nawrotowe zapalenie przedniego odcinka błony naczyniowej oka (ZPOBN) to choroba autoimmunologiczna, która u ok. 20% chorych doprowadza do trwałego ciężkiego upośledzenia widzenia lub ślepoty i, co z tego wynika, ciężkiego kalectwa i istotnego pogorszenia jakości życia. Dlatego oprócz intensywnego leczenia fazy ostrej zapalenia i jej powikłań bardzo ważne jest leczenie przewlekłe w celu utrzymania remisji w możliwie jak najdłuższym czasie. Aż u 50% chorych na nawrotowe ZPOBN nie udaje się potwierdzić współistnienia żadnej choroby układowej. Sytuacja ta, określana mianem idiopatycznego ZPOBN (IZPOBN), stwarza duże problemy w doborze strategii terapeutycznej. Tym niemniej uważa się, że IZPOBN może być pierwszym, zwiastunowym objawem spondyloartropatii, który nawet o kilkadziesiąt lat może wyprzedzać pojawienie się objawów typowych dla tego zespołu chorobowego. Dotychczas na temat skutecności terapii IZPOBN lekami z grupy leków przeciwreumatycznych, które modyfikują przebieg tej choroby, opublikowano jedynie pojedyncze doniesienia uwzględniające obserwacje małych grup pacjentów. Przedstawione w niniejszym artykule zalecenia do leczenia systemowego IZPOBN zostały opracowane na podstawie doświadczeń ośrodków klinicznych, w których praktykują autorzy artykułu, oraz analizy dostępnych opracowań naukowych.