Poprawa funkcji bioelektrycznej uszkodzonej siatkówki oka po zastosowaniu wspomagającej terapii komórkowej. Doniesienie wstępne - Machalińska, Anna; Lubiński, Wojciech; Penkala, Krzysztof; Kawa, Miłosz; Baumert, Bartłomiej; Wiszniewska, Barbara; Karczewicz, Danuta; Machaliński, Bogusław (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2011)
Większość chorób narządu wzroku, które prowadzą do nieodwracalnej utraty widzenia, spowodowana jest degeneracją siatkówki. W ostatnich latach pojawiły się liczne doniesienia opisujące duży potencjał komórek macierzystych/progenitorowych (KMP) szpiku kostnego wykorzystywany do odbudowy uszkodzonych tkanek i narządów. W tym nurcie podjęto również badania nad wykorzystaniem KMP w regeneracji uszkodzeń siatkówki oka. Cel: celem pracy jest ocena funkcji bioelektrycznej uszkodzonej siatkówki oka po zastosowaniu terapii komórkowej w modelu mysim. Materiał i metody: selektywne uszkodzenie chemiczne siatkówki oka myszy wywołano podaniem dożylnym jodanu sodu w jednorazowej, toksycznej dawce związku. Elektroretinogram błyskowy (ERG) wykonywano w kolejnych punktach czasowych po dożylnej infuzji syngenicznych liniowo ujemnych KMP izolowanych ze szpiku kostnego. Wyniki: zastosowanie terapii komórkowej prowadziło do stopniowego wzrostu amplitudy fali b, począwszy od trzeciej doby od powstania uszkodzenia, co wskazuje na wyraźną poprawę funkcji bioelektrycznej siatkówki w obserwacji długoterminowej. Wnioski: uzyskane przez nas wstępne wyniki świadczą o skuteczności zastosowanej terapii komórkowej jako procedury wspomagającej regenerację ostrego uszkodzenia siatkówki oka.