Ostra martwica siatkówki – opis przypadku - Oleksy, Piotr; Karska-Basta, Izabella; Kubicka-Trząska, Agnieszka; Romanowska-Dixon, Bożena (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2011)
Ostra martwica siatkówkowa (ARN) jest rzadkim, ale bardzo ciężkim zapaleniem siatkówki. Dotyka osób w każdym wieku, ogólnie zdrowych, lecz niekiedy może wystąpić u chorych o obniżonej odporności. ARN jest chorobą wywołaną przez wirusy Herpes simplex (HSV), Varicella-zoster (VZV) i – rzadko – przez wirus cytomegali (CMV) i Epstein-Barr wirus. Opis przypadku: siedemnastoletni pacjent został skierowany do Kliniki Okulistyki i Onkologii Okulistycznej w Krakowie z powodu bólu, pogorszenia widzenia i obecności licznych mętów w ciele szklistym oka prawego. Na podstawie badania okulistycznego postawiono rozpoznanie obustronnej ostrej martwicy siatkówki. Metodą reakcji łańcuchowej polimerazy (PCR) wykonano badanie aspiratu płynu z przedniej komory w kierunku obecności wirusa Herpes simplex (HSV), Varicella-zoster (VZV), Cytomegalowirusa (CNV) i wirusa Epstein-Baar (EBV). Po potwierdzeniu obecności wirusa Varicella-zoster w próbkach natychmiast włączono ogólne leczenie przeciwwirusowe wraz ze steroidoterapią. W przypadku ostrej martwicy siatkówki natychmiastowa diagnoza decyduje o włączeniu skutecznej celowanej terapii przeciwwirusowej. Badanie PCR płynu wewnątrzgałkowego stanowi cenne narzędzie służące ustaleniu czynnika etiologicznego u pacjentów z zapaleniem siatkówki wywołanym przez wirusy z grupy Herpes.