Zjawiska hemodynamiczne w naczyniach krwionośnych gałki ocznej - Modrzejewska, Monika (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2011)
Celem doniesienia jest określenie czynników związanych z przepływem krwi i regulujących średnicę naczyń oraz przedstawienie niektórych parametrów wpływających na krążenie pozagałkowe, takich jak rodzaj oporności naczyniowej, budowa anatomiczna ściany naczynia i średnica naczynia. Zarówno czynniki neuro-, jak i angiogenne, reologiczny skład krwi, obecność przeszkód anatomicznych, jak i chorobowych na drodze przepływu oraz stopień wykształcenia dróg krążenia obocznego mają wpływ na objętość przepływu krwi w gałce ocznej i jego prędkość. Omówiono hemodynamikę krążenia gałkowego, podkreślając znaczenie ciśnienia perfuzyjnego. Podkreślono również rolę czynników ryzyka wpływających na powstawanie zmian chorobowych w naczyniach doprowadzających krew do gałki ocznej, w tym w tętnicy szyjnej, w tętnicy ocznej (OA), jak i w odchodzących od niej gałęziach pobocznych, w tętnicach krążenia siatkówkowego (CRA) i naczyniówkowego (PCAs) oraz w układzie żylnym odprowadzającym krew z gałki ocznej. Wyniki wielu badań przepływu krwi w tętnicach pozagałkowych w różnych schorzeniach okulistycznych o etiopatogenezie naczyniowej wskazują, że rejestracja parametrów przepływu krwi oraz indeksów oporności naczyniowej z jednoczesną rejestracją zakresu przepływu krwi w tętnicach doprowadzających krew do gałki ocznej mogą wnieść wiele interesujących informacji służących ocenie charakteru patologicznych zmian krążenia siatkówkowo-naczyniówkowego.