Nabłoniak wapniejący Malherbe’a (pilomatrixoma) - Czerniawska, Ewa; Pogrzebielski, Arkadiusz; Romanowska-Dixon, Bożena (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2011)
Nabłoniak wapniejący Malherbe’a (pilomatrixoma) to rzadki, łagodny guz macierzy włosa. Cel: celem pracy jest przedstawienie klinicznej zmienności nabłoniaka, obrazu patomorfologicznego guza oraz poglądów na jego patogenezę. Wyniki: nabłoniak wapniejący Malherbe’a przyjmuje bardzo różnorodne formy, niejednokrotnie nietypowe, podobne do innych, częstszych zmian. Ze względu na ten fakt oraz rzadkość występowania bywa on pomijany w rozważaniach diagnostycznych, bądź mylony z częściej występującymi guzami. Analiza genetyczna na obecnym etapie rozwoju pozwoliła na ustalenie prawdopodobnej zależności przyczynowo-skutkowej między mutacją genu kodującego beta-kateninę a rozwojem pilomatrixoma. Wyjątkowo rzadko nabłoniak może ulegać złośliwej przemianie w pilomatrix carcinoma. Wnioski: niezawodnym kryterium rozpoznania pozostaje ocena patomorfologiczna, która pomimo zwodniczego czasem wyglądu makroskopowego guza pozwala na ustalenie prawidłowego rozpoznania.