Najnowsze metody leczenia wysiękowej postaci zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem (AMD) – VEGF Trap-Eye - Rejdak, Robert; Szkaradek, Małgorzata; Grieb, Paweł; Jünemann, Anselm G.M. (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2011)
Zwyrodnienie plamki związane z wiekiem (AMD) jest wiodącą przyczyną upośledzenia widzenia u mieszkańców krajów dobrze rozwiniętych. Najcięższą formą choroby jest jej wysiękowa postać. Stanowi ona około 10% wszystkich przypadków i odpowiada za 90% przypadków utraty widzenia w przebiegu AMD. Terapia wykorzystująca inhibitory naczyniowego śródbłonkowego czynnika wzrostu (VEGF) zmieniła standardy leczenia wysiękowej postaci AMD. Niniejszy artykuł przedstawia nowy, obiecujący lek, którym jest VEGF Trap-Eye.