Kronika nr 7 (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2009)
Tuż po wakacjach, w dniach 7-9 września 2008 r. w Kościelisku koło Zakopanego, w pięknej scenerii polskich gór, odbyły się II Warsztaty Chirurgii Okulistycznej. Organizatorem imprezy był prof. Andrzej Stankiewicz wraz z zespołem Kliniki Okulistycznej Wojskowego Instytutu Medycznego w Warszawie. Obrady i spotkania towarzyskie zaplanowano w Wojskowym Ośrodku Wypoczynkowym, z którego okien roztaczał się piękny widok na Giewont. Pierwszy dzień przywitał uczestników pełnym słońcem, a organizatorzy zapewnili interesujący program kursów szkoleniowych, poświęconych chirurgii przedniego odcinka oka, witrektomii oraz chirurgii dróg łzowych. Wieczorem miało miejsce oficjalne otwarcie sympozjum, uświetnione koncertem zespołu muzyki latynoskiej Noche de Boleros oraz uroczystą kolacją.