Przydatność biomarkera DAO w trudnej alergii. Rozważania oparte na typowych przypadkach własnych - Buczyłko, Krzysztof (Alergologia Polska - Polish Journal of Allergology, 2022)
Rola enzymu oksydazy diaminowej (DAO) w diagnostyce alergii i nietolerancji histaminy do niedawna była niejasna i nie przyciągała uwagi uczonych. Ostatnio liczba publikacji na ten temat stale wzrasta. W wiarygodnych próbach klinicznych stwierdzono znaczną redukcję objawów związanych z nietolerancją histaminy, dzięki doustnej suplementacji DAO (z nerek wieprzowych), a także niedawno opisano doświadczalne użycie rekombinowanej humanizowanej cząsteczki rhDAO o potencjalnie szerokim zastosowaniu terapeutycznym – w anafilaksji, astmie, pokrzywce i atopowym zapaleniu skóry. W artykule omówiono zespoły nakładania nietolerancji histaminy i alergii. Pomiar stężenia DAO może być pomocny w ocenie ciężkości alergii oddechowej, stanowić nowy biomarker do przewidywania skuteczności swoistej immunoterapii alergenem, interwencji dietetycznej (dieta niskohistaminowa) oraz stosowania antagonistów receptorów H1 i H2.