Aktualna sytuacja na rynku szczepionek alergenowych – stan na wrzesień 2022 roku - Górka, Adam; Pawliczak, Rafał (Alergologia Polska - Polish Journal of Allergology, 2022)
Rynek immunoterapii alergenowej w Polsce na przełomie XX i XXI w. przez około 20 lat był dość dobrze rozwinięty i cały czas szybko wzrastał. Dostępność preparatów zarówno cenowa, jak i jakościowa była dla pacjentów na przyzwoitym poziomie. Liczba alergologów zwiększyła się 10-krotnie, co przełożyło się na dostępność usług medycznych w dziedzinie alergologii dla pacjentów. W ciągu ostatnich lat wiele czynników zewnętrzych i wewnętrznych przyczyniło się do radykalnej zmiany w tej dziedzinie i niewątpliwie będzie miało wpływ na obniżenie jakości życia pacjentów oraz zwiększenie kosztów leczenia chorób alergicznych dla systemów opieki zdrowotnej.