Chłoniak limfoblastyczny oczodołu u 7-letniego dziecka - Siwiec-Prościńska, Joanna; Gotz-Więckowska, Anna; Kocięcki, Jarosław (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2012)
Celem pracy jest prezentacja przypadku jednostronnego guza oczodołu (chłoniaka) u 7-letniego chłopca. U dziecka w ciągu 3 tygodni narastał obrzęk struktur oczodołu prawego od skroni, bez wzmożonego ucieplenia, z zaczerwienieniem skóry oraz palpacyjnym zwiększonym oporem tkanek i zwężeniem szpary powiekowej. Przeprowadzono diagnostykę obrazową i pobrano wycinek do badań histopatologicznych i immunohistochemicznych. Ostatecznie rozpoznano typ chłoniaka limfoblastycznego powstałego z komórek B – bardzo rzadko występującego u dzieci w tym wieku i w takiej lokalizacji. W przypadku chłoniaka niezbędne jest pobranie wycinka do badań histopatologicznych i immunohistochemicznych, które pozwalają na rozpoznanie i wdrożenie celowanej chemioterapii, schematy leczenia bowiem są różne i zależą od rodzajów chłoniaka.