Rola SOCT w monitorowaniu przebiegu chorioretinopatii typu birdshot i modyfikacji jej leczenia – 2 lata obserwacji klinicznej - Grzymowicz-Leciak, Magdalena; Jurowski, Piotr (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2012)
Celem artykułu jest przedstawienie roli SOCT w monitorowaniu leczenia chorioretinopatii typu birdshot na podstawie przypadku klinicznego. Pacjentka z rozpoznaną ambulatoryjnie chorioretionopatią typu birdshot (lat 76) została skierowana na Oddział Okulistyczny Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego w Toruniu z powodu trwającego 2 miesiące pogorszenia ostrości wzroku. Pacjentka zgłaszała zamazanie obrazu oraz uczucie mętów pływających przed okiem. Badanie dna oka ujawniło zmiany typowe dla chorioretinopatii typu birdshot. Dwuletnie regularne kontrole, podczas których za pomocą SOCT oceniano stopień rozwoju choroby, pozwoliły na lepsze monitorowanie i modyfikację prowadzonej terapii – lekami zarówno steroidowymi, jak i niesteroidowymi immunosupresyjnymi. Ostatecznie, z uwagi na ujawnione w badaniu SOCT zmiany na styku ciało szkliste–siatkówka, u pacjentki przeprowadzono zabieg witrektomii, uzyskując zadowalające efekty anatomiczne i funkcjonalne.