Wpływ czynników reologicznych na rozwój jaskry pierwotnej otwartego kąta - Michalska-Małecka, Katarzyna; Słowińska-Łożyńska, Ludmiła; Romaniuk, Wanda (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2012)
Cel: jaskra pierwotna otwartego kąta (JPOK) to przewlekła choroba oczu, która charakteryzuje się wolno postępującą neuropatią nerwu wzrokowego z typowymi uszkodzeniami anatomicznymi oraz czynnościowymi i towarzyszącymi im charakterystycznymi ubytkami w polu widzenia. Celem pracy jest przedstawienie wpływu czynników reologicznych na rozwój jaskry i jej progresję – na podstawie piśmiennictwa i naszych wstępnych badań, których wyniki nie zostały jeszcze opublikowane.