Idiopatyczne nadciśnienie śródczaszkowe a narząd wzroku - Mrugacz, Małgorzata; Szumiński, Michał (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2012)
Idiopatyczne nadciśnienie śródczaszkowe (Idiopathic Intracranial Hypertension – IIH) jest definiowane jako zespół nadciśnienia śródczaszkowego (>250 mmH2 O) utrzymujący się przez dłuższy czas, niezwiązany z wewnątrzczaszkowym procesem rozrostowym, zapalnym, wodogłowiem czy urazem głowy oraz przebiegający bez zmian widocznych w badaniach rezonansu magnetycznego i płynu mózgowo-rdzeniowego. Wiele z głównych objawów IIH ma związek z podwyższonym ciśnieniem śródczaszkowym – są to np. bóle głowy, przejściowe zaniewidzenie w postaci rozmazanego obrazu, fotopsje, bóle pozagałkowe, podwójne widzenie i pogorszenie ostrości wzroku oraz obrzęk tarczy nerwu wzrokowego (n. II). Na początku leczenia pacjentom zaleca się ograniczenie płynów i soli w diecie, zmniejszenie masy ciała (w przypadku osób otyłych) oraz stosowanie leków moczopędnych, przeciwbólowych, niesteroidowych przeciwzapalnych i steroidowych. Kiedy po leczeniu zachowawczym nie następuje poprawa, a nadciśnienie szybko wzrasta i postępuje obniżanie się ostrości wzroku, należy rozważyć leczenie operacyjne.