Podwieszenie powiek górnych na paskach powięzi szerokiej uda – ocena późnych wyników - Dębski, Tomasz; Jethon, Józef; Pietruski, Piotr; Radzikowska, Elżbieta (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2012)
Wstęp: podwieszenie powiek górnych na paskach powięzi szerokiej uda (PPP) stosuje się w leczeniu ciężkiego stopnia opadnięcia powiek górnych z minimalną funkcją mięśnia dźwigacza powieki. Cel: ocena późnych wyników PPP. Materiał i metody: ocenie poddano 41 pacjentów (23 kobiety, 18 mężczyzn, w wieku 6–79 lat, średnio 41,4 roku) operowanych w latach 1999–2009. Średni okres obserwacji wynosił 55 miesięcy. Wynik funkcjonalny oceniono na podstawie analizy cyfrowej zdjęć, dokonując pomiaru położenia brzegu powieki górnej względem górnego rąbka rogówki (wynik bardzo dobry: mniej niż 3 mm, dobry: 3–5 mm, niezadowalający: więcej niż 5 mm). W ocenie wyniku estetycznego brano pod uwagę kształt powieki, symetrię jej położenia oraz cechy załamka powieki. Poziom zadowolenia pacjenta i stopień poprawy jakości życia zmierzono za pomocą ankiety. Wyniki: bardzo dobry wynik funkcjonalny stwierdzono w 36% przypadków, dobry – w 59,3%, niezadowalający – w 4,7%. Nawrót opadnięcia wystąpił w 4,6% przypadków, powikłania – w 10,9% (niedomykalność powieki – 6,2%, entropion – 4,7%). Bardzo dobry wynik estetyczny dotyczący kształtu powieki, jej symetrii i załamka stwierdzono odpowiednio w: 76,6%, 53,6% i 51,6%. Poziom zadowolenia pacjentów oraz stopień poprawy jakości życia były również bardzo wysokie. Niezadowoleni z wyniku operacji pacjenci stanowili tylko 1,6%. Wnioski: PPP jest skuteczną metodą leczenia ciężkiego opadnięcia powiek.