Zapalenie wnętrza gałki ocznej w przebiegu kandydozy – opis przypadku - Kot, Joanna; Borowiec-Chłopek, Żaneta; Lachowicz, Ewelina; Giedrys-Kalemba, Stefania; Czepita, Damian; Karczewicz, Danuta (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2012)
Cel: opis pacjenta z obustronnym grzybiczym zapaleniem wnętrza gałki ocznej oraz związanych z tym trudności diagnostycznych i terapeutycznych. Pacjent i metody: chory był diagnozowany z powodu obustronnego zapalenia wnętrza gałki ocznej. W związku z wyczerpaniem możliwości diagnostycznych przyczyn infekcji pobrano materiał z komory ciała szklistego w celu oznaczenia antygenów Candida testem immunoenzymatycznym. Na podstawie obrazu klinicznego i wyniku badania w leczeniu zastosowano terapię łączoną, wprowadzając leczenie zachowawcze i chirurgiczne. Wyniki: badanie dna oczu wykazało obecność „kłębków bawełny” w szklistce charakterystycznych dla kandydozy ocznej. Biorąc pod uwagę wysokie miano antygenu mannanowego w materiale z ciała szklistego, włączono leczenie celowane w kierunku Candida spp. z użyciem worykonazolu. Ostateczne rozpoznanie ustalono po wyhodowaniu Candida spp. z materiału uzyskanego podczas witrektomii. Wnioski: wysoki poziom antygenu mannanowego Candida spp. 4259,83 w szkliste może wskazywać na etiologię grzybiczą zapalenia wnętrza gałki ocznej.